v chaloupce z mechu a kapradí...

Silvestr "po evangelicku"

3. 1. 2008 22:03
Rubrika: Co se děje... | Štítky: Silvestr

Letošní Silvestr jsem po asi 2 - 3 letech nemusela trávit v práci, což pro mě bylo sice super zprávou, ale z druhé strany se objevila téměř nerudovská otázka "kam s ním" - tedy spíš "kam na něj"? Kamarádka z ČCE mě pozvala do rodiny jejich faráře, prý bývá u něj v bytě společnost všech možných lidí - ať už různého věku, barvy, názorů či vyznání. A tak jsem to nadhodila na příslušných místech a šlo se.

V bytě, do něhož jsme dorazili, už to hřmělo hovorem, no bodejť - už tam mohlo být tak 15 - 20 lidí. Farářovi nás přijali velmi pěkně, usadili do místnosti a po kratičkém představení nováčků - tedy i nás - začal první blok písniček. Zpívalo se ze "Svítáku", což je zpěvník Svítá, který se  mi velmi zalíbil. Bloky písniček střídalo povídání, krmení, pití všeho možného a návštěvy "Konopiště", což není známá stavba historické hodnoty, ale místnost, kde se hulí, na jejíchž zdech jsou mnohé pozůstatky jelenů, muchlonů a jiných rožnatců a parožnatců. Přijali jsme pozvání pana faráře a zavítali i na "Konopiště". Bylo tam klidněji, ale o to těžší vzduch, který byl zpočátku zahušťován obyčejnými cigaretami, ale po chvíli jsme byli seznámeni se Silvestrovským zvykem - kouřením doutníčků před půlnocí. A tak jsme se - sic na půl, ale přece - zapojili do tohoto zvyku a já poprvé ochutnala doutník. No, myslím, že mi to víc voní, když se to je "čuchá", ale rozhodně to byl silný zážitek :o) Tak silný, že jsem ho ze sebe i ze všech oblečků cítila i druhý den :o)

A najednou bylo tři čtvrtě a šlo se dát poslední blok písniček, který vyvrcholil písní "Moc předivná" Tuhle nádhernou písničku napsal jako báseň Dietrich Bonhoeffer krátce před svojí popravou na konci roku 1944. Byl odsouzen za svoji účast na přípravě atentátu na A. Hitlera a na jeho příkaz byl také 9. 4. 1945 popraven. 

Byl to moc hezky strávený Silvestr, ač mi trochu chyběla mše svatá na závěr roku - díky za něj! A teď si přečtěte báseň D. Bonhoeffera:

Moc Předivná
    
 
 
Dietrich Bonhoeffer
 
Moc předivná nás tiše obestírá,
a proto čekám příští uklidněn.
Bůh je dnes s námi, svědčí naše víra
a bude s námi každý nový den.
 
Ta divná dobrá moc svou sílu dá mi
a věrně povede mě každý krok.
Jí obklopeni dnes chci zůstat s vámi
a s vámi prožít tento nový rok.
 
Mé staré srdce ještě prudce buší
a těžce nese zlobu těchto chvil;
ach, Pane, podej vyplašené duši
svou spásu, již jsi pro ni připravil.
 
Máš-li však pro nás hořký kalich strastí,
jež trpce přetékají přes kraje,
my přijmeme jej, nechceme se třásti,
vždyť s námi vždy tvá dobrá ruka je.
 
A kdybys dopřál, Bože milostivý,
na světě radost v jasu slunečním,
pak prožitého dobře pamětlivi
svůj život celý dáme k službám tvým.

 

 

 

Zobrazeno 1907×

Komentáře

DominikO

Ten zpěvník jsem ještě neviděl. Našel jsem si ho na internetu, ale naše obchody ještě listování neumožňují :-( Jsou v něm písně známé mezi katolíky, nebo spíš nové? A ještě nějací slavní autoři?

Goretti

Je tam hodně písniček od Rejchrta - některé od něj jsou i v Hosanách, víc je tam známejch - taky záleží na tom, jak moc člověk poslouchá a hraje tuhle muziku - když jo, tak tam, myslím, naješ dost.. A shánět ho budu asi v Kalichu.

Lagabriella

"Svítáček" je dobrý zpěvník, ale musím říci, že mezi mladými už víc frčí zpěvníky " Celým srdcem" a pak nové písně, co skládají děcka ze sborů CB, KS-ka apod. ;-)

Zobrazit 3 komentáře »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona signály.cz